Homenatge a Josep de Calassanç Serra. Pep Ribas, president de la CAL

PEP RIBAS

President de la CAL                          

Imatge

Afortunadament aquest país ha comptat amb exemples notables de compromís incondicional amb la llengua, la cultura i la nació catalanes. És devers aquesta entrega, que els Països Catalans, de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar, continuen encara avui tenint sentit i que la catalanitat és present arreu de la nació, també al nord dels Pirineus,  malgrat els segles d’assimilació lingüística i cultural que hem patit com a poble per part de l’estat francès.

Vaig conèixer el “Cala” fa gairebé 20 anys. Eren els inicis de la CAL, i ell ja havia contribuït a posar en marxa l’Associació Arrels, una entitat emblemàtica i pionera en el camp de la comunicació a la Catalunya Nord, que poc després, esdevenia Ràdio Arrels, també l’ensenyament en català a través de l’Escola Arrels, primera escola en català a les terres del Rosselló.  Eren els anys, que de la seva mà, el Correllengua s’instal·là definitivament a Perpinyà com a data commemorativa del Tractat dels Pirineus, perquè mai quedés a l’oblit per generacions actuals i futures, l’amputació de la nació catalana. Des d’aquells anys el Correllengua sempre acaba el seu recorregut a Perpinyà.

Es de sobre coneguda la seva trajectòria com a patriota: Primer al PSAN, després participa activament en l’Assemblea de Catalunya i fou un dels fundadors de IPC i posteriorment a la branca armada de Terra Lliure amb un clar objectiu en la defensa de la terra com a grup armat i al mateix temps, barrar la intervenció d’ETA a Catalunya. L’escenari polític i les dures condicions de la repressió condueixen al Cala a replantejar-se cap un nou escenari  que reforcés el moviment polític en MDT i d’aturar les accions armades

El seu activisme el portà a l’exili en dues ocasions, en una vida plena de precarietats sobretot en la primera època  fins que poc a poc, es va poder obrir camí amb la seva feina d’impressor després de no poques dificultats tan ell com la seva muller, la Dolors.

El Cala sempre somreia, ell amb seu barret de feltre de color fosc i la pipa a la boca, sempre expressava bonhomia, encara que fos després de cinc hores de viatge en ferrocarril de Perpinyà a  Barcelona per assistir a una Permanent de la CAL, sempre tenia una paraula acollidora per tothom. El Cala ha sigut sempre, una persona molt estimada per les diferents onades de persones que han passat per la CAL. Ell guardà les seves essències i conviccions fins al final, per ell l’activisme lingüístic no es podia separar de la lluita per l’alliberament nacional, salvar la llengua era alliberar el país i, per ell, alliberar el país era fer-ho des del nord fins el sud.

Ja estava malalt, però el seu optimisme anava per damunt de tot, recordo quan em va presentar l’Hervè Pi, deia “no et preocupis, l’Hervè i altres com ell, més joves són els meus successors, res quedarà per fer”

Ara , en Josep de Calassanç Serra, el ‘Cala’, ens ha deixat. El seu cor va deixar  de bategar un 18 de desembre de l’any passat, i el nostre país ha perdut així un activista sociocultural i polític que ho va donar tot i més, per una Pàtria que somiava lliure i complerta. El seu llegat és una petja que persisteix i persistirà. És la llavor de la feina, de l’amor al país, és la voluntat de reeixir front les adversitats.

Descansa en pau, ‘Cala’. El teu exemple ens acompanyarà sempre. Bon viatge per als guerrers que al seu poble són fidels.

Lectura que va tenir lloc en l’atorgament dels XI Premis Joan Coromines a títol pòstum.

Maig de 2012

Anuncis

0 Responses to “Homenatge a Josep de Calassanç Serra. Pep Ribas, president de la CAL”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
Finançat a partir de micromecenatge

Segueix-nos a twitter

Anuncis

%d bloggers like this: