LLAVORS DE LLIBERTAT. Cala i la generació oblidada

Un recorregut per l’independentisme seguint la vida de Josep de Calassanç Serra i Puig ‘Cala’

Llavors de llibertat fa un recorregut per la història de l’independentisme català, arrencant a l’agitada Barcelona dels setanta i passant per la fundació del PSAN, la propaganda clandestina, les darreres execucions del franquisme i, més tard, la creació del Comitè català contra la Constitució Espanyola o la fundació de Terra Lliure. El documental acaba a la Catalunya Nord, on es refugia el Cala a partir de l’any 79 i esdevé un puntal d’iniciatives com l’escola i la ràdio Arrels, el Casal de Perpinyà o Aire Nou de Bao.

Al documental s’entrevisten persones com Blanca Serra, Eva SerraDolors SerraCarme TravessetJosep VidalPere-Iu BaronMarcel CasellasAleix RenyéAugust Gil MatamalaPere Manzanares i Hervé Pi.

Un documental de David Andreu i Josep Sabaté

Banda sonora de Marcel Casellas

Comissió Homenatge Cala////Casal de Perpinyà, Arrels, Aire Nou de Bao, Catalunya Nord per la Independència (ANC), la Llibreria, CAL, Alerta Solidària, Llibertat.cat i CDMMM

Durada////65 minuts

SINOPSI

2

Llavors de llibertat ressegueix la història de l’independentisme i pren com a fil conductor el compromís de Josep de Calassanç Serra ‘Cala’, mort el desembre del 2011, i de la seva generació, amb l’alliberament dels Països Catalans. La lluita que van començar als 60, i que han continuat fins als nostres dies, ha estat el substrat necessari per al moment que viu el nostre país, malgrat l’oblit a què els ha sotmès el relat oficial de la Transició espanyola.Les persones entrevistades ens transporten als orígens d’un moviment polític que lluitava per la ruptura amb l’Estat franquista, com a condició prèvia per a plantejar una nova societat en llibertat. En un moment d’efervescència mobilitzadora, en què els somnis semblaven a tocar, les cúpules polítiques i sindicals de bona part de l’antifranquisme optaven per la reconciliación nacional i pactaven la seua integració a l’Espanya constitucional. La traïció dels líders, com l’anomenava Xirinacs. 40 anys després, se’ns fa evident que aquella opció només va servir perquè tot quedés atado y bien atado.

1

Quan el crit unànime era el de “llibertat, amnistia i Estatut d’autonomia” una  fornada de joves militants va fixar la vista en un horitzó més llunyà. Van dibuixar un nou mapa de lluita amb uns punts cardinals clars: independència, socialisme, Països Catalans. Naixia l’independentisme contemporani. El documental recull el testimoni de persones que van abocar-se de ple a aquestat combat: són ells els qui ens expliquen els plantejaments polítics i l’alt preu que van haver de pagar per aquest compromís amb les seves idees i amb el país.

4

Seguim el camí del Cala, que de ben jove s’implica en la militància política. Primer, en l’aparell de propaganda clandestina, en els darrers temps de l’Assemblea de Catalunya i en el Comitè Català Contra la Constitució Espanyola. Més tard, en la fundació de Terra Lliure. I quan es veu forçat a refugiar-se a Catalunya Nord, lluny d’abandonar la lluita, s’involucra en diverses iniciatives culturals que amb el temps han esdevingut pilars bàsics per al teixit social i polític nord-català, com Aire Nou de Bao o Arrels.

5

Anem al Fossar de les Moreres, que va esdevenir punt neuràlgic per a  l’independentisme. Visitem el monestir de Cuixà, que va jugar un paper clau en l’acolliment de refugiats. Descobrim els búnquers del cap de Leucata, on s’hi entrenaven escamots de Terra Lliure. Pugem al Castell de Rià, on el 1979 va tenir lloc la fundació d’Independentistes dels Països Catalans (IPC). Anem a la Roca de Gavà, un escenari d’intenses lluites obreres estretament connectades al moviment independentista.

6

Llavors de llibertat és un homenatge al Cala: als seus valors, a la seva coherència, al seu ferm compromís. És també un homenatge a tota una generació que ha treballat de manera infatigable, insubornable, injustament invisible, per la construcció dels Països Catalans. Una reivindicació del seu llegat que explica moltes coses del nostre present.

3

0 Responses to “El documental”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
Finançat a partir de micromecenatge

Segueix-nos a twitter


<span>%d</span> bloggers like this: